Palvelinten hallinta – aftermath/demo

Testiraportti / demo-efekti

Eli teknisten ongelmien vuoksi demoilu jäi suorittamatta esitellessä moduulia, joten teen sen vähän myöhässä. Ongelmanani oli että en saanut läppäriltä (salt-master) mitään tiloja ajettua minionille (vieressä oleva labran pöytäkone) asti, vaan ne kaatuivat erinäisiin erroreihin. Ja sitäkin enemmän verkko-ongelmiin : labraverkko hädin tuskin toimi ollenkaan ennen kuin lopussa vasta. Se putoili muutaman sekunnin välein, joka johti siihen että saltilla annetut käskyt eivät mene perille. Joten paikataanpa tilannetta tässä :

Ajettu tila oli siis tämä :

https://github.com/AlexiH4r/koulujuttuja/blob/master/srv/salt/moduuli/ubudemo.sls

ubudemoresult1

ubudemoresult2

Tulokset vastaavat siis hyvin h6 – tehtävää : network-asetukset sekä käyttäjän luonti toimivat moitteetta (joskin network-puolelta pitäisi laittaa Heurekan vastaavat ip-osoitteet ja muuta), mutta pakettien asennus, tulimuuri ja security/nmap eivät lähteneet yhtään liikkeelle. Pakettiasennuksesta/ohjelmista tiedän nyt että lähes jokainen niistä tarvitsee spesifin repon josta sen noutaa, joten se täytyy korjata. firewalld taas…. asennus unohtui ja siksi se ei toimi x)

Tämä työn alle siis…

Windows-tilaa puolestaan testataan todennäköisimmin perjantaina.

Sudoedit : Windows is here!

Eli ensin ajettiin tulevalla orjakoneella tämä :

https://repo.saltstack.com/windows/Salt-Minion-2018.3.0-Py3-AMD64-Setup.exe

Ajettiin .exe, annettiin masterin ip ja minionin ID, ja tämän jälkeen vielä saltin kansiosta itsestään admin-oikeuksilla salt päälle ja restart kerran, jotta avain tulee masterille näkyviin.

Tämän jälkeen masterilla päivitin repot windows-orjaa varten :

” sudo salt-run winrepo.update_git_repos” ja
” sudo salt -G ‘os:windows’ pkg.refresh_db”

Ja siitä voidaankin päätellä että homma toimii sillä nuo komennot tehtiin mutkitta!

Seuraavaksi itse demon vuoro :

winslavestart

windemoresult1

windemoresult2

windemoresult3

windemoresult4

windemoresult5

Et sillai. Hirveästi punaista, mutta osa tuli kohdista joista en ole varma syystä, esim. monitorin asetusten epäonnistuminen kummastuttaa. Tämä oli kuitenkin täysin kokeellinen tila windowsia varten , ubuntu-demo yllä on enemmänkin tässä se pääpointti. Kuitenkin mielenkiintoista että verrattain näissä on niin eri tulokset : ubudemossa ethernet-asetukset menivät suoraan ja windowsilla se taas hylkäsi ne kättelyssä. Myös käyttäjän-luonti näyttää todella erilaiselta järjestelmien välillä, windowsilla pitkä litania ja ubuntulla vähän nätimmin.

Tulos ei toisaalta yllätä, sillä varsinkin virta-asetuksista olin epävarma että toimivatko ne noin yksinkertaisesti, ja olin varautunut pahempaan tulokseen. “windemo.sls” piti vielä muuttaa niin, että ensimmäisen kerran sitä ajaessa tuli erroria että “multiple declarations ” ja tämä koski päivitys-osiota, joten hajotin sitä sen verran että laitoin “win_update_downloaded” omaksi kohdakseen ja annoin eri id:n sille, niin se alkoi pelittään.

Tässä on paljon siis parannettavaa vielä, mutta nyt on selkeämpi käsitys windowsin säädöstä saltilla joka on arvokasta itsessään, sillä sitä ei kurssin alussa varsinkaan tullut edes mietittyä. Tästä onkin siis hyvä jatkaa

~Alexi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s