Palvelinten hallinta pt.6

Tehtävänannot täältä : http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-%E2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-4-ti-5-ke-5-loppukevat-2018-5p

h6 – DL perjantaina

Tämän tehtävän määräaika on jo w19 perjantaina 2018-05-11, koska tämä tehtävä korvaa viikon lähiopetustunnit.

a) Kultainen polku. Tee ensimmäinen versio modulistasi, joka toimii ainakin optimiolosuhteissa. Jos jokin säätö on poikkeuksellisen hankala, voit tehdä sen tässä versiossa käsin, ja dokumentoida ajamasi käskyt. (Valmis moduli tarvitaan vasta esitykseen ensi viikolla).

b) Kokeile moduliasi tyhjässä koneessa. Voit käyttää virtualboxia, vagranttia tai livetikkua.

c) Käyttäjätarina (user story): ketkä ovat modulisi käyttäjät? Mitä he haluavat saada aikaan modulillasi? Missä tilanteessa he sitä käyttävät? Mitkä ovat tärkeimmät parannukset käyttäjän kannalta, joita moduliin pitäisi vielä tehdä? Tähän c-kohtaan vain sanallinen vastaus, tämä kohta ei poikkeuksellisesti edellytä testejä tietokoneella.”


a) Tein kaksi eri versiota varanäyttelykoneille ajettaville tiloille, yksi tila ubuntua varten ja toinen windowsille. Nämä olisi voinut laittaa kyllä yhteenkin tilaan, mutta itselleni on selkeämpää tehdä niistä eri tilat, eikä homma ole suuri sillä Saltilla niitä ajettaessa riittää kun määrittelee että windows-tila ajetaan vain laitteille jossa on windows tai jotka on nimetty sen mukaisesti (esim. win01, win02).

Windows-tila :

palhal_windowsmoduuli1palhal_windowsmoduuli1jatko

ja alla ubuntu-tila :

palhal_ubuntumoduuli1palhal_ubuntumoduuli1jatko

Aivan kaikkea ei ole täysin tsekattu/tarkistettu ja muokattavaa, tai lähinnä parantamisen varaa on paljonkin, mm. PoKeys ei tarjonnut mitään dokumentaatiota tai ohjeita asennukseen Xubuntulla, joten se täytyi leikata pois. Ellei sitä sitten kopioi masterilta orjalle tai asenna linkin kautta (kuinka tämä onnistuu saltilla?).
network-asetukset ovat myös lähinnä testimielessä tehty, mutta periaatteessa jahka ip-osoitteen vaihtaa sen pitäisi toimia johonkin asti. En keksinyt millään kuinka tilaan määritellään orjan liittäminen tiettyyn verkkoon enkä löytänyt mitään googlestakaan, lieneekö kuinka toteutettavissa?
Virta-asetusten säätö oli tärkeä löytö, ei nimittäin ole hyvä jos koneista/näyttelykohteista sammuilee näytöt ja koneet nukahtelee..
Samoin myös ajurien hakeminen  mm. kosketusnäyttö-tukea varten oli suuri mysteeri, sekin vissiin pitäisi saada weppilinkistä noutaen aikaiseksi mutta en löytänyt toteutustapaa saada sitä tilaan rakennettua.

b)

Kokeilin pikaisesti ubuntu-tilaa Vagrant-koneella, tila menee perille kyllä ja osa säädöistä toimii, mutta jotkut paketit (mm. pokeys, chrome, ultravnc) eivät asentuneet nätisti tai ollenkaan.  Google Chromesta tiedän ainakin sen että sitä varten pitää lisätä oma repo + avain repoon.

Pokeys ei mitään hajua, siteeratakseni ylempää, ei löytynyt tapaa.

Network-säädöt tuntuivat toimivan muuten paitsi vaativat ip-osoitteen vaihdon.

 

c)
Näitten tilojen tarkoitus olisi valmistaa/säätää näyttelyihin menevä varakone tarvittavilla softilla. Iso osa näyttelysoftista kuitenkin toimii omilla .exeillään joten nämä täytyi tehdä erittäin yleismallisiksi.
Toisaalta kyseiset varakoneet tulisivat myös olemaan asiakkaiden käytössä kun koneet ovat näyttelykohteissa paikoillaan, ja tämä onkin huomioitu mm. windowsille tarkoitetussa tilassa (eg. explorerin sammutus).
Etähallinta oli kuitenkin kysyttyä tavaraa ja ainakin chrome on enemmän tai vähemmän pakollinen (7ST ja Sähkölän kohteet ajetaan ja näytetään Chromen kautta).
Adobe reader on Rahapajaa varten ja PoKeys on io-laitteiden konfigurointisofta joita mm. osa raspeista käyttää lattialla.

 

Lähteistä sen verran, että ne olivat korvaamaton apu monissa kohdissa! Esimerkiksi virta-asetusten kanssa ei ollut mitään käsitystä mistä lähteä kunnes se löytyi tuolta(:

Lähteet :

http://terokarvinen.com/2018/control-windows-with-salt

https://docs.saltstack.com/en/latest/ref/states/all/index.html

https://docs.saltstack.com/en/latest/topics/windows/index.html

https://docs.saltstack.com/en/latest/topics/tutorials/index.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s