Palvelinten hallinta pt.2

Tehtävänannot täältä : http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-%E2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-4-ti-5-ke-5-loppukevat-2018-5p

h2

Tehtävät tästä eteenpäin (h2, h3…) tulee ratkaista tekemällä Saltin tila (state), ellei tehtävänannosta muuta ilmene. Tee ensin käsin, automatisoi vasta sitten. Muista testata lopputulos.

a) Opiskele yllä aikataulussa olevat artikkelit. (Tätä lukutehtävää ei tarvitse raportoida). Luettava materiaali on kunkin tapaamiskerran kohdalla, esimerkiksi nyt “2. Package-file-server. […] Luettavaa: Karvinen 2018: Pkg-File-Service – Control Daemons with Salt..”

b) Laita käyttäjien kotisivut toimimaan Apachella.

c) Laita PHP toimimaan käyttäjien kotisivuilla. (Huomaa, että PHP toimii oletuksena kaikkialla muualla kuin käyttäjien public_html-kotisivuilla.)

d) Rakenna tila (state), joka tekee Apachelle uuden nimipohjaisen virtuaalipalvelimen (name based virtual hosting). Voit simuloida nimipalvelun toimintaa hosts-tiedoston avulla.

e) Tee tila, joka laittaa esimerkkikotisivun uusille käyttäjille. Voit laittaa esimerkkikotisivu /etc/skel/:iin, niin se tulee automaattisesti ‘adduser tero’ komennolla käyttäjiä luodessa.

f) Eri asetukset. Tee Package-File-Service tilalla eri asetuksia kuin ne, mitä tehtiin tunnilla; ja eri kuin mitä teit/teet h2 muissa kohdissa. Voit muuttaa jotain toista asetusta samoista demoneista tai valita kokonaan eri demonit.

 

 

b)
Edellytyksenä toki on että apache on asennettuna jo masterilla, sillä tehdyssä state:ssa se asentuu orjalle. Mikäli se kuitenkin täytyy asentaa, niin “sudo apt-get install -y apache2” hoitaa homman.
Ennen kuin tiloja lähdetään luomaan, luodaan kuitenkin /srv/salt hakemistoon “apache”-hakemisto työn helpottamiseksi ; “cd /srv/salt” –> “sudo mkdir apache”

 

Komentometodi :

palhal_apachesäätö

 

lähteet : http://terokarvinen.com/2018/apache-user-homepages-automatically-salt-package-file-service-example


 

c) PHP-toiminta
Uskon metodin olevan kohdan b kaltainen, sillä erolla että laitetaan stateen php:n toimintaan vaikuttava tiedosto-konfigurointi masterilta. Eli kun state ajetaan, niin se laittaa orjille saman tiedoston jossa php on muokattu asetuksista toimivaksi.
palhal_phpstate

Kun tila on ajettu, ja olettaen että kaikki onnistui, niin jotta muutos jää voimaan, on syytä ajaa “sudo systemctl restart apache2.service”.


 

d)
Ensin testi manuaalisesti :
lisätään hosts-tiedostoon uusi testiosoite :
palhal_hosts_test
Toimii, tuo teksti oli jo entisestään siis muokattu index-page 😀

Automatisointi :
Lienee järkevintä luoda testitiedosto virtual hostille, eli kansioon /srv/salt/apache uusi tiedosto “sudo nano haka.com.conf”
Tehdään uusi state, esim. “virname.sls”
–> “sudoedit virname.sls” ja sinne tämä
palhal_virtualhoststate

Tästä en ole aivan varma, lieneekö olevan jokin parempi tapa toteuttaa tuo?

e)
Luodaan uusi state /srv/salt/apache sisälle, “sudo nano homepage.sls” ja sinne tällainen pätkä tekstiä :
palhal_kotisivut_riittää?

Tuon pitäisi riittää sillä se on /skel – pohjainen.

Koska sourceksi on annettu salt-kansio, luodaan /srv/salt kansion sisälle public_html kansio ja sen sisään vielä index.html – tiedosto.

 

f)

Audiosoftiin painottuva tila : lucio.sls !
palhal_lucio_pkgfileservice

Tämä state siis asentaa ohjelmat, tarkistaa pyöriikö Tomahawk ja luo /skel – kansioon tiedoston johon voi jakaa musiikillisia huomioita (;

~Alexi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s